D'abord... Incredibil, cate splendori se ascund in colectiile MNAR.
Expozitia este structurata pe trei teme: femei frumoase, actori si literatura, istorie, legenda.
Femei frumoase
Desi epoca difera, nu pot sa nu ma gandesc la Sei Shonagon si a sa "Carte de capatai" (sau in editiile mai recente "Insemnari de capatai"). Nu am vazut filmul lui Greenaway, poate si pentru ca doream sa raman cu imaginile mele despre Sei si nu cu ale lui Greenaway.
Iar imaginile mele despre Sei Shonagon arata ca in gravurile infatisand femei frumoase ale lui Kunisada.
Iar imaginile mele despre Sei Shonagon arata ca in gravurile infatisand femei frumoase ale lui Kunisada.
Actori
Kunisada are o intreaga cronica gravata a actorilor si montarilor de teatru ale vremii. Care cronica m-a dus cu gandul la zilele petrecute la Kyoto, in Gion -cartierul gheiselor - la centrul cultural unde am urmarit teatru comic popular (nu kabuki ci kyogen), bunraku si dansul specific din Kyoto, Kyo-mai. Si ceremonia ceaiului. Spectacolul ireal de Gagaku din Tokyo.
Literatura, istorie, legenda
Ce titlu... Si ce poveste... "Povestea celor 47 de ronini". Povestea razbunarii si a sacrificiului. In timpul unei ceremonii la curtea shogunala, nobilul Asano "se ia in bete" cu nobilul Kira. Cum Kira ii ataca onoarea Asano scoate sabia. Numai ca la curtea shogunala este un gest interzis si Asano este obligat sa-si faca seppuku. Dupa doi ani, 47 din samuraii sai, acum deveniti ronini, ataca palatul lui Kira si ii taie capul cu aceeasi sabie cu care se sinucisese stapanul lor. Desi Japonia este cazuta in admiratie (deh, calea razboinicului pana la sfarsit) regulile implacabile, din nou: cei 47 trebuie sa-si faca seppuku. Ceeace si fac, iar mormintele lor din Tokyo sunt loc de pelerinaj. Seria lui Kunisada se cheama "Tezaurul vasalilor credinciosi - model de urmat".
Roninii nu arata de loc ca Toshiro Mifune in Sanjuro. Sunt foarte "cum trebuie". Kurosawa a creat un personaj foarte uman in sanjuro, care nu e deloc in spiritul japonez.
Este ca Sherlock Holmes-ul interpretat de Robert Downey in filmul lui Guy Ritchie: foarte proaspat dar un-british (ultima remarca apartine prietenului meu, Florin Diaconu).
Cam atat. Trebuie vizitata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu