duminică, 12 septembrie 2010

Pardoseala de lut ars 3



...si cu asta basta!
Ultima etapa in finisajul pardoselei de teracotta tocmai ce s-a terminat.
Jolt a venit de data asta cu o solutie de impermeabilizare - "sigilcot" - si cu ceara pentru lut ars.

De acum putem sa ne bucuram de pardoseala noastra de caramida, sper, multi ani.

14 comentarii:

cristina spunea...

este foarte faina, sa va tina multi multi ani!

Clerval spunea...

Mulţumim mult!

cristina spunea...

Salut,

si noi lucram la proiectul de constructie si decorare si am descoperti recent pardoselile terracotta de la siceram.... daca nu sunt prea obositoare, poti sa ne ajuti cu niste detalii? sunt intrebari la care nu gasesc un raspuns niciunde...

multumim mult si inca o data felicitari!

Clerval spunea...

Cu plăcere!

cristina spunea...

pentru inceput, as vrea sa ma dumiresti asupra pretului final pe mp, daca ti-l mai mai amintesti desigur, la noi "vestile se intretaie" in sensul ca provider-ul local ne prezinta situatia ca fiind "de lux", in timp ce fabrica ne-a spus ca placarea dorita de noi e ieftina comparativ cu podeaua de lemn, particularitatile venind de la tratamentele ulterioare si asteptarea mai lunga pana se usuca si omogenizeaza mortarul.... noi am vrea fara aspectul umed, adica varianta rustica de-a binelea - uscata. ceea ce ne-a fost f greu de explicat pe aici pt ca mesterii locali inca nu inteleg cum vine aia sa vrei caramida pe jos (!!!) ... apoi intretinerea prorpiu-zisa ne intereseaza... igiena uzuala si la ce interval trebuie refacute tratamentele respective... sper ca nu te supar cu atatea detalii... v-am admirat si semineul si bucataria... suntem pe aceeasi lungime de unda ca gusturi si ne bucuram sincer ca mai sunt oameni "ca noi" pt ca deja ne resemnasem ca suntem ciudati... multumesc pt rabdare si multumesc anticipat pt detalii

Clerval spunea...

Nu mai ţin minte cifrele absolute dar ca termen de referinţă tratamentele ulterioare cu tot cu materiale au dublat preţul pe metru pătrat al cărămizii de pardoseală. Însă oferta Siceram cu tot cu transport ni s-a părut ieftină faţă de placajul cu altă gresie.
Nu am pus aici montajul pentru că la noi a coincis cu punerea şapei.
Am avut un tip din Maramureş care nu mai pusese dar am avut o revistă franţuzească în care era descris cu multe fotografii cum se pun "tometele". Înainte să cumpărăm revista - absolut întâmplător şi chiar când aveam nevoie - descoperisem mai multe site-uri cu filmuleţe destul de explicite. Nu mai avem nici revista şi între timp am şters complet calculatorul după ce se virusase. În franceză termenul de căutare este "tomettes" iar în italiană "cotto". Ulterior tipul care ne-a făcut finisajele a mai lipit din cărămida rămasă de exemplu glafuri la ferestre, dar folosind adeziv de faianţă. A ieşit OK. Cărămida de la Sighişoara este făcută manual, cât se poate de tradiţional, dar asta înseamnă că uneori poate fi destul de contorsionată, adică cu vorbele unui prieten pictor "podeaua are volum", nu e lisă. Ţin minte că arăta bestial după ce am curăţat-o cu acid şi s-a uscat - adică înainte de impermeabilizare şi ceruire. Culoarea era foarte caldă. Dar trebuie să fiţi conştienţi că este extrem de poroasă, un aspirator de "pete". Am avut o mică inundaţie, am plecat pentru câteva zile şi un robinet de sub chiuvetă a picurat făcând un lăculeţ destul de semnificativ. Apa nu a pătruns în cărămidă, graţie tratamentului. E şi o excepţie notabilă. În bucătărie o conservă de sardele a căzut şi uleiul a lăsat nişte pete închise la culoare cu tot cu tratamentul lui Lolo. Care şi rezistă soluţiilor de curăţire luate de la Mr. Bricolage. Dar e o bucătărie care e folosită din plin şi deja face parte din "patină".

Clerval spunea...

În ce priveşte întreţinerea, se spală normalul cu mopul, în apă punem o soluţie care se găseşte în magazinele franţuzeşti gen Bricostore, Mr. Bricolage, Leroy Merlin. Se cheamă savon de lin. Ca o recomandare, merge foarte bine cu încălzirea în parsodeală - noi eram cam pe final de buget când am ajuns la instalaţii ,şi regretăm şi acum că nu am pus încălzire în pardoseală. În baie avem încălzire electrică în pardoseală şi sentimentul e minunat.
La o căutare imediată pe Google cu "comment poser de tomettes" mi-a ieşit http://www.vestiges-de-france.com/pose-tomettes-anciennes.html , dar repetă căutarea şi deschide cu răbdare link-urile. Succes!

cristina spunea...

Hristos a inviat! Imi cer scuze pt intarziere si multumesc din suflet pt detalii care au picat la fix. Ne-am decis la dimensiuni, in urma ofertei siceram. suntem asa de multumiti incat ii promovam deja :). Urmarim patina si acel aer de familiar pe care vi-l doreati si dvs, asa ca acea conserva de sardele nu ne sperie, mai ales ca si la noi bucataria e un spatiu intens folosit. tema decorarii la noi a fost rustic meridional, cu pavimenti cotto. cum anii de calatorii au adunat un talmes balmes de obiecte, fotografii si indragosteli de zone diferite ale Mediteranei, a fost greu de decis o tema corecta de design. semineul este si la noi o problema (ca si restaurarea unor piese mobilier), dar o sa izbandim cumva. aseara va admiram bucataria (scuze pt indiscretie) ... este superba! multumim ca ne-ati lasat usi virtuale deschise in casa dvs... sa le folositi/stapaniti sanatosi!
vom avea incalzire prin pardoseala, asa ca vivat terracotta! si, desigur, tigle de ceramica siceram.... pe curand

Clerval spunea...

Adevărat a înviat! Şi succes cu casa... stilul mediteraneean nouă ne-a adus un cămin foarte cald şi în acelaşi timp un mod de viaţă. Vă invidiez pentru încălzirea prin pardoseală, deja!

Unknown spunea...

Salut,

Am rugamintea daca ma poti ajuta cu o informatie. Ne-am pus si noi la casa pardoseala manuala de la Siceram, pe aproximativ 80 mp. Problema este ca nu stim cum sa procedam cu rosturile. Am inceput chituirea cu un chit de la Kema, care suporta rosturi de pana la 20 mm , dar probelema este ca nu se poate aplica decat cu spaclul si implicit chitul ajunge pe placi. Am procedam prin spalarea lui imediat dupa aplicare dar chiar si asa pe placi a ramas un strat de culoarea chitului si nu stiu daca va iesi dupa slefuire si curatare.

Vreo sugestie?

Multumesc!

Clerval spunea...

Rosturile au fost chituite tot cu un lapte de ciment, curățat cu un burete imediat după aplicare. Apoi cu un acid se face curățarea finală. Se găsesc astfel de acizi pe la magazinele DIY francofone. Pardoseala de lut ars se cheamă terre cuite în franceză. Iese foarte bine. Am avut la momentul acela o revistă franceză cu multe poze despre punerea pardoselei (tomettes). Caută pe internet ceva de genul ,,comment poser les tomettes,,. Baftă!

Clerval spunea...

uite două filmulețe:
http://www.youtube.com/watch?v=LJYeSH9YVXY http://www.youtube.com/watch?v=4cfp0SBux88

zs2003 spunea...

Am montat si noi, acum ar urma slefuirea umeda. Am apela la dl. Jolt, va rugam mult sa ne trimiteti contactul lui. Va multumim, zseni2003@yahoo.com

Clerval spunea...

Am făcut toate operațiunile prin Siceram. Nu mai am numărul lui Jolt, dar nu cred că ar avea timp să facă și ceva în afara serviciului - era destul de hingherit. Și mai sunt și sculele...

Persoane interesate