marți, 23 martie 2010

Jocul morţii - până unde merge televiziunea?


Nu , nu este vorba despre filmul cu Bruce Lee.

Este un documentar difuzat pe France 2 (mulţumesc, încă o dată RCS că a scos pe rând toate canalele franceze până am rămas numai cu TV5, mănca-v-ar ciorile să vă mănânce).
Cristophe Nick a realizat un documentar în care a dorit să verifice dacă una din temele SF favorite poate fi transpusă în realitate: pe când un joc al morţii în prime time ? Evoluţia recentă a programelor TV aduce această întrebare în actualitate. Ce este necesar pentru ca un astfel de joc să existe?
1. Candidaţi
2. Un public
3. O televiziune care să-l difuzeze
4. Tespectatori care să dorească să urmărească jocul
Cristophe Nick s-a apucat de treabă cu aplicare, a reunit o echipă ştiinţifică serioasă şi au decis să reia experimentul lui Stanley Milgram de supunere faţă de autoritate adaptându-l sub forma unui joc-concurs de televiziune.
Candidaţii au fost selectaţi Conform criteriilor lui Stanley Milgram:
Trei tranşe de vârstă au fost reprezentate: 25/34 ani, 35/44 ani, 45/55 ani, bărbaţi şi femei în mod egal. Categoriile socio-profesionale au fost echivalate celor recrutate de St. Milgram: muncitori, cadre de conducere, profesori, etc. De la 10 clase la studii superioare.
Au fost plătiţi cu echivalentul a 4 dolari plătiţi de Milgram în 1963, adică 40 de euro în 2009.
Rezultatele sunt consternante: faţă de cei 65% de subiecţi ai lui Milgram care au aplicat "şocul final" în 63, în 2009 peste 80% dintre subiecţi au mers până la capăt.
Milgram şi-a început cercetarea în 1961, trei luni după ce a demarat procesul lui Adolf Eichmann la Ierusalim, tocmai pentru a vedea până unde sunt dispuşi oamenii să se supună autorităţii. Rezultatele testelor lui Milgram sugerează că mii de complici ai Holocaustului urmau obedienţi ordinele, în ciuda încălcării celor mai intime convingeri morale.

Niciun comentariu:

Persoane interesate